Montajul Aparatului de Aer Condiţionat – Pozitionare şi Recomandări

Montajul Aparatului de Aer Condiţionat – Pozitionare şi Recomandări

Montaj aparat de aer condiţionat – pozitionare şi recomandări

Instalarea corecta a aerului conditionat este cruciala pentru o functionare impecabila a acestui aparat. Curiozitatea publicului creste in acest sens cu atat mai mult cu cat acestia observa ca multe dintre defectiunile acestuia pot fi cauzate de o instalatie defectuoasa. Amplasarea unitatii in interiorul locuintei este de asemenea una dintre preocuparile clientilor nostri, motiv pentru care am decis sa clarificam cele mai importante aspecte legate de montajul si locul ideal al acesteia.

Instalarea unui aparat de aer conditionat presupune efectuarea unor operatiuni standard, adaptate la nevoile clientilor si la posibilitatile pe care locuinta le ofera. Asadar, persoanele interesate de achizitionarea unui aparat de aer conditionat vor trebui sa stie ca acesta este format din doua unitati: una interioara si una exterioara. Acestea sunt conectate printr-un traseu frigorific vidat in prealabil. Inainte de inceperea montarii unei astfel de aparaturi, clientii trebuie sa aiba in vedere factori precum:

 • Pozitia unitatii interne – aparatul de aer conditionat trebuie sa ofere un flux cat mai uniform in incaperea unde va fi instalat. Asadar, locatia unitatii trebuie sa se afle la o inaltime optima, in asa fel incat sa raceasca/incalzeasca spatiul cat mai repede. Totusi, un aparat de aer conditionat indreptat direct catre ocupantii locuintei poate provoca reactii alergice, raceli sau disconfort.

 

 • Inaltimea - acest factor este deosebit de important, avand in vedere utilizarea unui astfel de dispozitiv pe termen lung. Specialistii recomandata montajul la o distanta de 5-10 cm fata de tavan. Asadar, amplasarea aparatului la jumatatea peretelui nu este recomandata. Atunci cand capacitatea aparatului de aer conditionat est direct proportionala cu suprafata incaperii, acesta va avea un randament impecabil.

 

 • Instalarea in fiecare incapere a locuintei – pentru obtinerea unei temperaturi constante in intreaga locuinta nu se recomanda instalarea unui aparat cu o capacitate foarte mare la intrarea in apartament/casa sau in holuri. Aerul rece sau cald va fi difuzat in mod incorect si neregulat in incaperile adiacente. Mai mult decat atat, eficienta energetica va fi una foarte scazuta. Articolul anterior ofera informatii detaliate despre acest concept.

 

 • Amplasarea unitatii externe – aceasta trebuie sa fie facuta in conformitate cu recomandarile producatorului. De aceea, este important ca instalarea sa fie facuta de catre profesionisti. Aceasta va fi amplasata pe peretii exterior ai cladirii, in apropierea ferestrelor, fara sa le obtureze pe acestea. Accesul in caz de interventie trebuie sa poata sa fie facut in cel mai simplu mod posibil. In majoritatea cazurilor, producatorii de aparate de aer conditionat recomanda instalarea unitatii din exterior la distante relativ mici fata de sol sau o suprafata plana. Amplasarea in locuri unde lumina naturala are acces nu este interzisa, avand in vedere materialele anticorozive care asigura protectia pieselor si a componentelor din interior.

 

 • Instalarea corecta a furtunului de evacuare a condensului – avand in vedere normalitataea procesului de evacuare a condensului, un furtun de evacuare este absolut necesar. Acesta trebuie sa fie asezat oblic fata de unitate, curat si desfundat pe toata durata anului.

 

 • Lungimea traseului frigorific -  aceasta nu trebuie sa depaseasca 7ml in cazul aparatelor clasice si 15ml in cazul aparatelor Inverter.  Randamentul aparatului de aer conditionat scade atunci cand aceste limite nu sunt respectate. Totodata, consumul de energie electrica este influentat de lungimea traseululi frigorific

 

 • Amplasarea in bucatarie sau in baie – acesta reprezinta un subiect controversat si motivul multor dintre disfunctiile aparatului de aer conditionat. Instalarea unitatii interioare nu este recomandata in apropierea altor aparaturi electrice sau electrocasnice, intrucat acestea pot fi afectate de temperaturile scazute, ridicate, de fluxul de aer sau de eventualele scurgeri. Mai mult decat atat, amplasarea intr-un mediu predominat de existenta aburilor, a fumului sau a temperaturilor foarte ridicate, reprezinta un factor de risc. Totusi, atunci cand instalarea unui astfel de dispozitiv in baie sau bucatarie este esentiala, pozitia acestuia trebuie sa fie departe de aragaz, alte surse de foc, de electrocasnice, etc. Totodata, hota trebuie sa fie folosita la putere maxima in astfel de cazuri iar filtrele aparatului trebuie sa fie curatate in mod constant.

 

 • Freonul – inaintea punerii in functiune, inca din momentul instalarii, atat persoanele care monteaza dispozitivul cat si detinatorii acestuia trebuie sa se asigure ca aparatul indeplineste toate conditiile de functionare. Existenta agentului frigorific este esentiala, de aceea este importanta verificarea completa a circuitului. In timp, freonul va fi completat numai cu cel recomandat de catre producator.

 

 • Desi amplasarea unui aparat de aer conditionat in baie  aduce avantaje precum eliminarea aburilor, impiedicarea formarii condensului si a mucegaiului, etc., amplasarea acestuia trebuie sa fie facuta dupa o analiza a tuturor factorilor care pot influenta buna functionarea a acestuia. Impamantarea si folosirea unei sigurantei differentiate sunt factori necesari in protectia aparatului de umiditatea din baie, iar pozitia acestuia depinde de existent unei ferestre si de amplasarea mobilierului.

 

 • Persoanele specializate in montajul aparatelor de aer conditionat pot oferi sfaturi despre utilizarea corecta si intretinerea aparatului, atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Echipa noastra de profesionisti are posibilitatea de a-si indruma clientii datorita experientei vaste din acest domeniu, precum si datorita aparaturii si a uneltelor moderne pe care le utilizeaza.

Vezi ofertele noastre speciale


28 comentarii legat de articolul: “Montajul Aparatului de Aer Condiţionat – Pozitionare şi Recomandări”

 • Tudose Roxana 24/06/2015 at 22:41

  Buna seara! Am un aparat de aer condiționat cu scurgere in exterior si am probleme cu vecinii din aceasta cauza. Ma puteți ajuta cu o soluție? Putem transfera scurgerea intr-un vas in balcon sau altfel?

  Reply
  • Aparatele de aer conditionat au o tavita in partea de jos care colecteaza condensul. La aceasta se monteaza un furtun de scurgere care dreneaza apa unde doreste utilizatorul. Drenajul se face gravitational, pentru asta furtunul trebuind sa aibe o panta. Se mai pot folosi si pompe de condens care imping apa pe distante mai mari.

   Reply
  • Buna ziua, La montajul aerului conditionatnu nu au verificat presiunea sau sa completeze lichidul frigorific spunand ca nu este necesar. Ce parere aveti ca specialisti. Cu multa stima.

   Reply
   • Sunt 2 lucruri diferite: -1. Completarea cu agent frigorific se face in cazul in care traseul frigorific este prea lung. De regula pentru lungimi de pana in 5 ml. nu este necesara completarea. -2. La punerea in functiune a aparatului se face vidarea traseului frigorific. Cu aceasta ocazie se verifica presiunea, adica daca montajul s-a facut bine.

    Reply
 • Se poate monta in balcon inchis unitatea ext. a aerului conditionat

  Reply
 • furtunul de scurgere al condensului trebuie sa aiba inclinatie fata de unitatea interioara sau unitatea exterioara ? de unde incepe traseul acestui furtun de scurgere?

  Reply
  • Unitatea exterioara produce condens in procesul de racire iar acesta se elimina gravitational. Deci furtunul de scurgere se instaleaza in aparat si de aici trebuie sa aibe o inclinatie de 3-4 grade catre exterior.

   Reply
 • Dacă doriți n cauza unei grinzi aparatul de aer condiționat e montat la 30cm de tavan scade prea mult eficiența?

  Reply
  • Aerul rece se lasa in jos, deci nu scade eficienta daca este montat la 30 cm. de tavan. Daca v-ati uitat in marile magazine, instalatiile de aer conditionat nu sunt apropiate de tavan, ci spre jumatatea distantei dintre tavan si poadea, tocmai din motivul de mai sus. Totusi, daca aparatul este pus la mai putin de 2 ml. de podea, jetul de aer poate fi deranjant pentru ocupantii incaperii.

   Reply
 • Bună ziua. Renovez apartamentul și vreau să mut aerul condiționat în alt loc și să lungesc traseul de țevi. Întrebarea mea este vă trebui să încarc din nou aerul și să schimb filtrele???? Am un Samsung 12 pe care l-am cumpărat anul trecut. Mulțumesc

  Reply
  • Demontarea aparatului de aer conditionat se face cu ajutorul unui aparat de recuperare a agentului frigorific. Daca este facuta cum trebuie, nu este necesara incarcarea suplimentara cu agent frigorific. Filtrele nu au nici o legatura cu demontarea aparatului.

   Reply
 • Buna ziua noi stam la etajul 4 si am vrea sa stim daca se poate monta unitatea exterioara pe bloc, daca vor exista probleme ale circuitelor sau ceva de genu?

  Reply
  • Buna ziua, Unitatea exterioara se poate monta deasupra unitatii interioare, cu respectarea conditiilor impuse de producator. In general diferenta maxima de nivel este in intervalul 5 - 10 ml. iar lundimea maxima de traseu frigorific in intervalul 10 - 15 ml.

   Reply
   • NUTU Dorel 19/02/2017 at 20:35

    Buna seara ! Condensul se formează la unitatea interna sau la cea externa ? Cu stimă, Dorel NUTU

    Reply
    • Buna seara ! Pe functia de racire condenseaza unitatea interioara iar pe functia de incalzire condenseaza unitatea exterioara.

     Reply
 • Georgian T 03/07/2016 at 19:29

  Buna ziua. Se poate monta unitatea interioara intr_un corp de mobila suspendat, lasand un spatiu la capete pentru ventilatie? Sau risc sa-mi faca condens?

  Reply
  • Buna ziua ! Exista anumite modele de unitati exterioare care se preteaza la ceea ce doriti dumneavoastra denumite duct.

   Reply
 • Buna ziua, la ce distanta de perete se monteaza unitatea exterioara? Blocul a fost reabilitat dar mesterii nu au montat console mai lungi (cele vechi sunt prinse sub izolatie).

  Reply
 • vasile madalin 27/07/2016 at 01:56

  Am cumparat si instalat acum 3 luni un ac.beko bhin 120.Ma asteptam ca la banii pe care i-am dat pe el sa fie mai silentioasa unit.exterioara.Mentionez ca baietii care l- au instslat nu i-au facut nici o vidare.Dece zic ca unit.ext.este cam zgomotoasa stau la et.3 si intr-o zi cand intram in bloc l-am auzit cum huruia.Multumesc

  Reply
 • Silviu Ghering 09/08/2016 at 17:14

  La cati centimetri de zid trebuie montata unitatea externa? Anveloparea bolcului a mai lasat doar un cm, cel mult doi... Este distanta indeajuns pentru "racirea" / "ventilarea" unitatii? Multumesc anticipat pentru explicatii...

  Reply
  • Distanta fata de peretele exterior este data in manualul aparatului de catre fiecare producator in parte. Aceasta este de minim 10 cm.

   Reply
 • Buna ziua, Am o casa in constructie (300 mp) si doresc sa montez aer conditionat in tavanul camerelor. Intrebarea mea este: Exista o unitate exterioara care sa poata poata sa distribuie ac spre incaperile din toata casa (4 dormitoare + living+sufragerie+bucatarie) ? Bineinteles ca fiecare camera sa poata seta temperatura si nivelul de ventilatie dorit. Am vazut mai ales la birouri ca au in tavan aerul conditionat si mi-i se pare mai practic. Multumesc

  Reply
  • Buna ziua ! Exista cel putin 2 solutii de climatizare care sa corespunda cerintelor dumneavoastra. Va recomand sa contactati un proiectant sau furnizor de aparatura AC.

   Reply
 • Intentionez sa.mi iau un AER CONDITIONAT DAIKIN INVERTER FTXB-C 12.000BTU MODEL FTXB35C+RXB35C de la dv stra. Eu stau la et 4 si am o sarpanta inalta de 2,5 m la mijloc si suprafata de 70 mp care este aerisita.Se poate pune UE pe bloc sub sarpanta iar teava de scurgere a condensului sa intre in sifonul de sub chiuveta din bucatarie.Asa mi.a spus un domn instalator de AC UI ar fi pe hol pe peretele cu bvucataria Multumesc..

  Reply
  • Se poate efectua montajul aparatului de aer conditionat in conditiile mentionate. Pentru determinarea costurilor de instalare este necesara o vizionare a obiectivului.

   Reply

ADD COMMENT