Montajul Aparatului de Aer Conditionat – Pozitionare şi Recomandări

Montajul Aparatului de Aer Conditionat – Pozitionare şi Recomandări

Montaj aparat de aer condiţionat – pozitionare şi recomandări

Instalarea corecta a aerului conditionat este cruciala pentru o functionare impecabila a acestui aparat. Curiozitatea publicului creste in acest sens cu atat mai mult cu cat acestia observa ca multe dintre defectiunile acestuia pot fi cauzate de o instalatie defectuoasa. Amplasarea unitatii in interiorul locuintei este de asemenea una dintre preocuparile clientilor nostri, motiv pentru care am decis sa clarificam cele mai importante aspecte legate de montajul si locul ideal al acesteia.

Instalarea unui aparat de aer conditionat presupune efectuarea unor operatiuni standard, adaptate la nevoile clientilor si la posibilitatile pe care locuinta le ofera. Asadar, persoanele interesate de achizitionarea unui aparat de aer conditionat vor trebui sa stie ca acesta este format din doua unitati: una interioara si una exterioara. Acestea sunt conectate printr-un traseu frigorific vidat in prealabil. Inainte de inceperea montarii unei astfel de aparaturi, clientii trebuie sa aiba in vedere factori precum:

 • Pozitia unitatii interne – aparatul de aer conditionat trebuie sa ofere un flux cat mai uniform in incaperea unde va fi instalat. Asadar, locatia unitatii trebuie sa se afle la o inaltime optima, in asa fel incat sa raceasca/incalzeasca spatiul cat mai repede. Totusi, un aparat de aer conditionat indreptat direct catre ocupantii locuintei poate provoca reactii alergice, raceli sau disconfort.

 

 • Inaltimea - acest factor este deosebit de important, avand in vedere utilizarea unui astfel de dispozitiv pe termen lung. Specialistii recomandata montajul la o distanta de 5-10 cm fata de tavan. Asadar, amplasarea aparatului la jumatatea peretelui nu este recomandata. Atunci cand capacitatea aparatului de aer conditionat est direct proportionala cu suprafata incaperii, acesta va avea un randament impecabil.

 

 • Instalarea in fiecare incapere a locuintei – pentru obtinerea unei temperaturi constante in intreaga locuinta nu se recomanda instalarea unui aparat cu o capacitate foarte mare la intrarea in apartament/casa sau in holuri. Aerul rece sau cald va fi difuzat in mod incorect si neregulat in incaperile adiacente. Mai mult decat atat, eficienta energetica va fi una foarte scazuta. Articolul anterior ofera informatii detaliate despre acest concept.

 

 • Amplasarea unitatii externe – aceasta trebuie sa fie facuta in conformitate cu recomandarile producatorului. De aceea, este important ca instalarea sa fie facuta de catre profesionisti. Aceasta va fi amplasata pe peretii exterior ai cladirii, in apropierea ferestrelor, fara sa le obtureze pe acestea. Accesul in caz de interventie trebuie sa poata sa fie facut in cel mai simplu mod posibil. In majoritatea cazurilor, producatorii de aparate de aer conditionat recomanda instalarea unitatii din exterior la distante relativ mici fata de sol sau o suprafata plana. Amplasarea in locuri unde lumina naturala are acces nu este interzisa, avand in vedere materialele anticorozive care asigura protectia pieselor si a componentelor din interior.

 

 • Instalarea corecta a furtunului de evacuare a condensului – avand in vedere normalitataea procesului de evacuare a condensului, un furtun de evacuare este absolut necesar. Acesta trebuie sa fie asezat oblic fata de unitate, curat si desfundat pe toata durata anului.

 

 • Lungimea traseului frigorific -  aceasta nu trebuie sa depaseasca 7ml in cazul aparatelor clasice si 15ml in cazul aparatelor Inverter.  Randamentul aparatului de aer conditionat scade atunci cand aceste limite nu sunt respectate. Totodata, consumul de energie electrica este influentat de lungimea traseululi frigorific

 

 • Amplasarea in bucatarie sau in baie – acesta reprezinta un subiect controversat si motivul multor dintre disfunctiile aparatului de aer conditionat. Instalarea unitatii interioare nu este recomandata in apropierea altor aparaturi electrice sau electrocasnice, intrucat acestea pot fi afectate de temperaturile scazute, ridicate, de fluxul de aer sau de eventualele scurgeri. Mai mult decat atat, amplasarea intr-un mediu predominat de existenta aburilor, a fumului sau a temperaturilor foarte ridicate, reprezinta un factor de risc. Totusi, atunci cand instalarea unui astfel de dispozitiv in baie sau bucatarie este esentiala, pozitia acestuia trebuie sa fie departe de aragaz, alte surse de foc, de electrocasnice, etc. Totodata, hota trebuie sa fie folosita la putere maxima in astfel de cazuri iar filtrele aparatului trebuie sa fie curatate in mod constant.

 

 • Freonul – inaintea punerii in functiune, inca din momentul instalarii, atat persoanele care monteaza dispozitivul cat si detinatorii acestuia trebuie sa se asigure ca aparatul indeplineste toate conditiile de functionare. Existenta agentului frigorific este esentiala, de aceea este importanta verificarea completa a circuitului. In timp, freonul va fi completat numai cu cel recomandat de catre producator.

 

 • Desi amplasarea unui aparat de aer conditionat in baie  aduce avantaje precum eliminarea aburilor, impiedicarea formarii condensului si a mucegaiului, etc., amplasarea acestuia trebuie sa fie facuta dupa o analiza a tuturor factorilor care pot influenta buna functionarea a acestuia. Impamantarea si folosirea unei sigurantei differentiate sunt factori necesari in protectia aparatului de umiditatea din baie, iar pozitia acestuia depinde de existent unei ferestre si de amplasarea mobilierului.

 

 • Persoanele specializate in montajul aparatelor de aer conditionat pot oferi sfaturi despre utilizarea corecta si intretinerea aparatului, atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara. Echipa noastra de profesionisti are posibilitatea de a-si indruma clientii datorita experientei vaste din acest domeniu, precum si datorita aparaturii si a uneltelor moderne pe care le utilizeaza.

Vezi ofertele noastre speciale

 

Ofertele Saptamanii la Aparate de Aer Conditionat

daikin 9000 btu recomandari blog         gree 9000 btu recomandari blog         daikin 9000 btu recomandari blog          skyworth 9000 btu recomandari blog

Vezi aici toate ofertele

Oferte Aer Conditionat 9000btu
Oferte Aer Conditionat 12000btu
Oferte Aer Conditionat 18000btu
Oferte Aer Conditionat 24000btu


61 comentarii legat de articolul: “Montajul Aparatului de Aer Conditionat – Pozitionare şi Recomandări”

 • Tudose Roxana 24/06/2015 at 22:41

  Buna seara! Am un aparat de aer condiționat cu scurgere in exterior si am probleme cu vecinii din aceasta cauza. Ma puteți ajuta cu o soluție? Putem transfera scurgerea intr-un vas in balcon sau altfel?

  Reply
  • Aparatele de aer conditionat au o tavita in partea de jos care colecteaza condensul. La aceasta se monteaza un furtun de scurgere care dreneaza apa unde doreste utilizatorul. Drenajul se face gravitational, pentru asta furtunul trebuind sa aibe o panta. Se mai pot folosi si pompe de condens care imping apa pe distante mai mari.

   Reply
  • Buna ziua, La montajul aerului conditionatnu nu au verificat presiunea sau sa completeze lichidul frigorific spunand ca nu este necesar. Ce parere aveti ca specialisti. Cu multa stima.

   Reply
   • Sunt 2 lucruri diferite: -1. Completarea cu agent frigorific se face in cazul in care traseul frigorific este prea lung. De regula pentru lungimi de pana in 5 ml. nu este necesara completarea. -2. La punerea in functiune a aparatului se face vidarea traseului frigorific. Cu aceasta ocazie se verifica presiunea, adica daca montajul s-a facut bine.

    Reply
 • Se poate monta in balcon inchis unitatea ext. a aerului conditionat

  Reply
 • furtunul de scurgere al condensului trebuie sa aiba inclinatie fata de unitatea interioara sau unitatea exterioara ? de unde incepe traseul acestui furtun de scurgere?

  Reply
  • Unitatea exterioara produce condens in procesul de racire iar acesta se elimina gravitational. Deci furtunul de scurgere se instaleaza in aparat si de aici trebuie sa aibe o inclinatie de 3-4 grade catre exterior.

   Reply
 • Dacă doriți n cauza unei grinzi aparatul de aer condiționat e montat la 30cm de tavan scade prea mult eficiența?

  Reply
  • Aerul rece se lasa in jos, deci nu scade eficienta daca este montat la 30 cm. de tavan. Daca v-ati uitat in marile magazine, instalatiile de aer conditionat nu sunt apropiate de tavan, ci spre jumatatea distantei dintre tavan si poadea, tocmai din motivul de mai sus. Totusi, daca aparatul este pus la mai putin de 2 ml. de podea, jetul de aer poate fi deranjant pentru ocupantii incaperii.

   Reply
 • Bună ziua. Renovez apartamentul și vreau să mut aerul condiționat în alt loc și să lungesc traseul de țevi. Întrebarea mea este vă trebui să încarc din nou aerul și să schimb filtrele???? Am un Samsung 12 pe care l-am cumpărat anul trecut. Mulțumesc

  Reply
  • Demontarea aparatului de aer conditionat se face cu ajutorul unui aparat de recuperare a agentului frigorific. Daca este facuta cum trebuie, nu este necesara incarcarea suplimentara cu agent frigorific. Filtrele nu au nici o legatura cu demontarea aparatului.

   Reply
 • Buna ziua noi stam la etajul 4 si am vrea sa stim daca se poate monta unitatea exterioara pe bloc, daca vor exista probleme ale circuitelor sau ceva de genu?

  Reply
  • Buna ziua, Unitatea exterioara se poate monta deasupra unitatii interioare, cu respectarea conditiilor impuse de producator. In general diferenta maxima de nivel este in intervalul 5 - 10 ml. iar lundimea maxima de traseu frigorific in intervalul 10 - 15 ml.

   Reply
   • NUTU Dorel 19/02/2017 at 20:35

    Buna seara ! Condensul se formează la unitatea interna sau la cea externa ? Cu stimă, Dorel NUTU

    Reply
    • Buna seara ! Pe functia de racire condenseaza unitatea interioara iar pe functia de incalzire condenseaza unitatea exterioara.

     Reply
 • Georgian T 03/07/2016 at 19:29

  Buna ziua. Se poate monta unitatea interioara intr_un corp de mobila suspendat, lasand un spatiu la capete pentru ventilatie? Sau risc sa-mi faca condens?

  Reply
  • Buna ziua ! Exista anumite modele de unitati exterioare care se preteaza la ceea ce doriti dumneavoastra denumite duct.

   Reply
 • Buna ziua, la ce distanta de perete se monteaza unitatea exterioara? Blocul a fost reabilitat dar mesterii nu au montat console mai lungi (cele vechi sunt prinse sub izolatie).

  Reply
 • vasile madalin 27/07/2016 at 01:56

  Am cumparat si instalat acum 3 luni un ac.beko bhin 120.Ma asteptam ca la banii pe care i-am dat pe el sa fie mai silentioasa unit.exterioara.Mentionez ca baietii care l- au instslat nu i-au facut nici o vidare.Dece zic ca unit.ext.este cam zgomotoasa stau la et.3 si intr-o zi cand intram in bloc l-am auzit cum huruia.Multumesc

  Reply
 • Silviu Ghering 09/08/2016 at 17:14

  La cati centimetri de zid trebuie montata unitatea externa? Anveloparea bolcului a mai lasat doar un cm, cel mult doi... Este distanta indeajuns pentru "racirea" / "ventilarea" unitatii? Multumesc anticipat pentru explicatii...

  Reply
  • Distanta fata de peretele exterior este data in manualul aparatului de catre fiecare producator in parte. Aceasta este de minim 10 cm.

   Reply
 • Buna ziua, Am o casa in constructie (300 mp) si doresc sa montez aer conditionat in tavanul camerelor. Intrebarea mea este: Exista o unitate exterioara care sa poata poata sa distribuie ac spre incaperile din toata casa (4 dormitoare + living+sufragerie+bucatarie) ? Bineinteles ca fiecare camera sa poata seta temperatura si nivelul de ventilatie dorit. Am vazut mai ales la birouri ca au in tavan aerul conditionat si mi-i se pare mai practic. Multumesc

  Reply
  • Buna ziua ! Exista cel putin 2 solutii de climatizare care sa corespunda cerintelor dumneavoastra. Va recomand sa contactati un proiectant sau furnizor de aparatura AC.

   Reply
 • Intentionez sa.mi iau un AER CONDITIONAT DAIKIN INVERTER FTXB-C 12.000BTU MODEL FTXB35C+RXB35C de la dv stra. Eu stau la et 4 si am o sarpanta inalta de 2,5 m la mijloc si suprafata de 70 mp care este aerisita.Se poate pune UE pe bloc sub sarpanta iar teava de scurgere a condensului sa intre in sifonul de sub chiuveta din bucatarie.Asa mi.a spus un domn instalator de AC UI ar fi pe hol pe peretele cu bvucataria Multumesc..

  Reply
  • Se poate efectua montajul aparatului de aer conditionat in conditiile mentionate. Pentru determinarea costurilor de instalare este necesara o vizionare a obiectivului.

   Reply
 • Câmpean Daniel 24/03/2017 at 10:08

  Buna ziua.Se poate monta unitatea pe bloc?Mentionez faptul ca blocul are acoperis.

  Reply
  • Unitatea externa se poate monta oriunde exista posibilitati tehnice pentru acest lucru.

   Reply
 • Buna ziua!Se poate folosi traseul frigorific deja existent, montand alte unitati de capacitate mai mare?

  Reply
 • Alexandru Gheorghe 18/05/2017 at 12:05

  Buna ziua, Trebuie alocat 2prize pentru A.C.: una pentru unitatea interioara si cealalta pentru unitatea exterioara?Sau este suficienta o singura priza pentru ambele ? Va multumesc.

  Reply
  • Sunt aparate care se alimenteaza la interior si aparate care se alimenteaza la exterior. Cealalta unitate se alimenteaza printr-un cablu de legatura intre unitati.

   Reply
 • Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti daca pot exista probleme care sa cauzeze buna functionare a aparaturii la instalarea unitatii externe mai sus decat cea interna, tinand cont ca locuiesc la parter si trebuie sa vina meseriasi sa-l instaleze in curand. Multumesc, o zi buna !

  Reply
  • Nu sunt probleme, trebuie doar respectata diferenta maxima de nivel intre unitati mentionata de fiecare producator.

   Reply
 • Buna ziua, Mi-am montan anul trecut un aer conditionat si furtunul de condens a fost montat in scrurgerea principala de la bucatarie. De ceva vreme a inceput sa-mi vina un miros urat prin aerul conditionat.Am inteles ca ar exista o priza de condens sau ceva de genul ca sa remediez problema. Furtul as prefera sa ramana acolo sa nu fac alta modificare prin casa.Exista vreo rezolvare? Va multumesc!

  Reply
  • Mirosul se poate elimina prin metoda clasica de intercalare a unui sifon pe conducta de condens. Acesta se monteaza cat mai jos, ca sa nu existe pericolul sa nu functioneze.

   Reply
 • Damian Ovidiu 04/06/2017 at 22:30

  Buna ziua !Cum este mai eficient sa montezi unutatea exterioara...deasupra unitatii interioare sau mai jos decat unitatea interioara ??? sau nu are nici o importanta ??? Va multumesc anticipat .

  Reply
  • Nu are importanta, trebuie doar respectata diferenta maxima de nivel intre unitati mentionata de fiecare producator.

   Reply
 • Salut...unitatea exterioara dupa amiaza bate soarele numai in ea..influenteaza cu ceva? Si la ce perioada se curata unitatea exterioara? Multumesc

  Reply
  • Unitatile exterioare sunt construite astfel incat sa suporte toate conditiile externe: ploaie, soare, etc. Daca nu exista surse de poluare in preajma unitatile exterioare functioneaza peste 10 ani fara a fi nevoie curatarea lor

   Reply
 • Buna ziua! Am cumparat un aparat de aer conditionat au venit sa mil instaleze iar unde doream eu au spus ca pereti sunt din rigips si nu sustine aparatul apoi mi lau montat intro camera unde pereti sunt din beton iar unitatea externa nu miau puso in perete pentru ca au zis ca fiind casa din chirpici o nu o sa resiste si miau lasato jos pe beton! Intrebarea mea: este adevarat ce miau spus?? E ok cum mi lau instalat?? Multumesc anticipat

  Reply
  • Aparatul interior se poate monta pe gips carton folosind dibluri speciale. Toti instalatorii au aceste dibluri pe care le si folosesc atunci cand este cazul. La fel si cu aparatul exterior. Se poate monta pe chirpici folosind dibluri speciale pentru acest material.

   Reply
 • Sonca Mihai 30/06/2017 at 00:57

  Buna seara, M-a gândesc de o perioada buna sa îmi achiziționez un aparat de aer condiționat pt apartament. Problema mea este ca locuiesc la etajul 2 iar camera in care doresc sa îl instalez, latura cu geamul nu are spațiu. M-a gândeam dacă e posibil sa îl montez pe unul din pereții alăturați iar legătura cu exterioarul sa se facă prin laterala aparatului. E realizabil acest lucru? La realimentarea cu freon nu reprezintă un impediment faptul ca unitatea externa e la etajul 2? Mulțumesc

  Reply
 • Buna ziua, am un apaeat de ac, marca vortex, este inverter m9ntat de o luna si jumatate, si de cca 3 saptamani miroase fffff urat, precuzez ca lam cumparat nou, intrebarea este de ce miroase asa urat ? De abea lam montat.

  Reply
 • Buna ziua, Imi puteti spune cum se monteaza unitatea exterioara la un bloc de 10 etaje la etajul 5? Este nevoie de echipa speciala de alpinisti utilitari sau au instalatorii unelte speciale prin care sa instaleze unitatea fara sa fie nevoit cineva sa "iasa" pe geam sau de pe acoperis? Nu imi imaginez cum s-ar putea monta structurile de sustinere si apoi cum s-ar prinde fixa unitatea externa de ele, fara ca cineva sa fie fata in fata cu aparatul. As vrea o lucrarea de calitate si nu cineva care vine cu un baietas pe care-l ia de picioare si-l atarna pe geam sa stranga niste suruburi :)) Va multumesc!

  Reply
  • Montajul unitatii exterioare se poate face sub geam sau in partea dreapta a acestuia (cum priviti spre afara). Nu este necesar ca instalatorul sa stea fata in fata cu aparatul.

   Reply
 • Bună ziua! Aș vrea să montez aparatul in holul apartamentului, distanța de la aparat la unitatea exterioară ar fi cam de 6 m. Este posibilă montarea in acest mod? Traversarea se va face prin bucătărie, apoi prin balcon. Mulțumesc!

  Reply
  • Tehnic este posibil. Insa noi nu recomandam instalarea aparatelor pe hol. Detalii gasiti in articol.

   Reply
 • Care este cea mai buna solutie pt scurgerea apei de condens ? Am un aparat si in acest moment scurgerea este direct in afara, pe zona verde. Se poate monta un recipient pt colectarea apei ? Si unde ? Va multumesc.

  Reply
  • Cea mai eleganta solutie este de montat teava care elimina condensul intr-o conducta de colectare a apelor menajere. Se poate pune si un recipient, insa acesta va trebui golit periodic.

   Reply
 • Unitatea exterioara trebuie sa fie pozitionata in functie de cea interioara? Locuiesc la casa (doar parter) si asi dori sa instalez aparate de aer conditionat in dormitoare si bucatarie. Daca montez unitatea exterioara la un nivel inferior celei din interior risc sa am obstacole periculoase in jurul casei. Constructia imi permite sa montez unitatea exterioara la cca 3,5 m fata de cota solului si unitatea interioara undeva pe la 2,5 m. Dupa cum se observa, am o diferenta de cca 1 m intre nivelul de montaj al unitatilor, DAR invers de cum am vazut ca sunt montate aparatele la blocuri. Pentru un raspuns autorizat si avizat din partea unui specialist va multumesc cu deosebit respect.

  Reply
  • Unitatile se pot monta cu o diferenta de nivel in general de 5 metri. Nu conteaza care este mai sus.

   Reply
 • Buna ziua. Pentru colectarea condensului trebuie montate doua furtune,unul pentru unitatea externa si altul pentru cea interna ? Multumesc

  Reply
 • Repet intrebarea: Sunt necesare doua furtune de evacuare a condensului,respectiv unul pentru unitatea externa si altul pentru cea interna ? Multumesc

  Reply
  • Buna ziua. In principiu trebuie un furtun pentru unitatea interna. Acesta evacueaza condensul care se formeaza vara. Iarna se formeaza condens la unitatea externa. Insa daca se monteaza furtun, apa va ingheta in interior si nu se va mai putea scurge. Deci la noi in tara nu se recomanda aceasta solutie. Numai daca aparatul este folosit pe incalzire in perioadele de tranzitie, cand temperaturile externe sunt pozitive.

   Reply
 • Demeter Ana 31/08/2017 at 17:07

  Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti la montarea unui aparat de aer conditionat care este distanta maxima admisa intre unitatea exterioara si unitatea interioara ? Va multumesc.

  Reply
  • Buna ziua. Acest paramentru este specific fiecarui producator. In general la aparatele rezidentiale distanta maxima este de 10-15 metri, cu o diferenta maxima de nivel intre unitati de 5 metri. Dar trebuie verificat la fiecare model de aparat in parte.

   Reply

ADD COMMENT